Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Στο νότιο προπύργιο του Ράιχ
Ο απολογιστικός φάκελος του γερμανικού οικονομικού επιτελείου για την Ελλάδα της Κατοχής
Βιβλίο Δάνεια, Ξένα - Ιστορία - Ελλάς >> Ελλάς - Ιστορία - 1940- >> Ελλάς - Σχέσεις - Γερμανία >> Αρχεία >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Μεταφραστής: Χρονάκη, Μυρτώ, μεταφράστρια ()
Επιμελητής: Μανουσάκης, Βασίλης Γ., πολιτικός επιστήμονας ()
Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-524-543-6 Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2019
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 376
Η οικονομική εκμετάλλευση της Ελλάδας από τους κατακτητές την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων έρχονται τακτικά στη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πρωτογενές υλικό απαραίτητο για όποιον ενδιαφέρεται να διαμορφώσει έγκυρη γνώμη για τα ζητήματα αυτά. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει σε ελληνική μετάφραση τις εμπιστευτικές απολογιστικές εκθέσεις που υπέβαλαν το 1945 στους προϊσταμένους τους οι επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού επιτελείου για την οικονομική διοίκηση του "νότιου προπύργιου του Ράιχ", δηλαδή της Ελλάδας, καθώς και ένα άρθρο του 1943 για τη νομισματική πολιτική Γερμανίας και Ελλάδας, γραμμένο από τον τότε γερμανό Επίτροπο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στις εκθέσεις αυτές, ο αναγνώστης θα βρει πληθώρα στοιχείων για το δάνειο που αναγκάστηκε να χορηγήσει η Ελλάδα στις δυνάμεις κατοχής και τους υπολογισμούς των γερμανών αξιωματούχων ως προς το συνεπαγόμενο χρέος της χώρας τους· για τη νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε κατά την Κατοχή και ιδιαίτερα για την προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού μέσω των πωλήσεων χρυσού από τους Γερμανούς· καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι γερμανικές αρχές τη μεγάλη έλλειψη τροφίμων και αντιμετώ­πισαν τον λιμό που έπληξε τον πληθυσμό της κατεχόμενης Ελλάδας. H εκτενής ιστορική εισαγωγή του Βασίλη Γ. Μανουσάκη εντάσσει την περίπτωση της Ελλάδας στο ευρύτερο πλαίσιο της γερμανικής πολιτικής για την οικονομική εκμετάλλευση της κατεχόμενης Ευρώπης και την υλοποίηση της ιδέας του λεγόμενου "Μείζονος Οικονομικού Χώρου". Παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις οικονομικές συνθήκες της περιόδου, τους συντάκτες των απολογιστικών εκθέσεων και τους έλληνες συνεργάτες τους, καθώς και χρήσιμες διευκρινίσεις για κρίσιμα σημεία των κειμένων και των συνοδευτικών πινάκων.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα